HUKUM BINA BADAN MENURUT SYARIAT ISLAM

Assalamualaikum,
la ni kita tengok ramai yang gi gym sama ada sebab nak kuruskan badan, nak bentukkan badan supaya lebih cantik dan macam2 lagi.. tapi korang nak tau apa hukum jika kita bina badan? Menurut Ustaz Azhar Idrus, hukumnya adalah HARUS jika kita nak meningkatkan tahap kesihatan kita.

         Akan tetapi, jikalau kita ada perasaan riak sebab ingin menunjuk-nunjuk kepada awek @ yg sama waktu , ianya adalah HARAM.

         Oleh itu, bila kita mestilah selalu perbetulakan niat kita. Contoh niat ialah  'Aku bina badan ni sebab aku nak sihat' .

Di bawah ni saya selitkan sedikit video dari kuliah Ustaz Azhar Idrus mengenai hukum bina badan. Sekian.

video

HUKUM BINA BADAN MENURUT SYARIAT ISLAM

3 comments.. read them below or add one

AnonymousAnonymous July 14, 2014
rocky de Vibratore says: bina badan ni kalo ikot aku dah hamper "sunat muakad" sebab ianya perlu untuk memperkasakan jasad setiap muslimin & muslimah; Rasulullah saw sendiri pernah masok wrestling; tengok rakyat2 yg ada kerahan tenaga wajib macam temasek, korea, china, Taiwan, dll; badan diaorg tough gila; bayangkan kalo muslimat Melayu Malaysia berlengan one by one dengan awek Singapore, agak2 sape menang?

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.