Sebab Apa Dan Mengapa Budak Yang Digilis Di China Tidak Dibantu Sesiapapun







Afif yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.

"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli.Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

sila jangan tolong..nak tolong pon boleh tapi kena la tanggung risiko..

Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...

Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh...Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya...

Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu..

Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama.Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni...

JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri...

Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.



SUMBER


bicara penulis: tapi sebaiknya kita tolonglah walaupun semua benda kita perlu tanggung kerana sifat manusia adalah saling tolong-menolong..

{ 38 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous October 19, 2011
kalo mcm tu taknak la aku pegi kat tanah besar china tu... negara besar yg takde moral....
YAYA AZURA YAYA AZURA October 19, 2011
undang2 ape macam tu...
buat naya org je...
Mar77 Mar77 October 19, 2011
pernah juga terdengar n terbaca alasan macam nie... sbb bila kita tolong.. kita pula yg terkena... sbb tuh dia owg buat derk jer.. hurrrmmmm... bila nilai kemanusiaan dah hilang... camtulah... apatah lagi nilai harga kehidupan
AnonymousAnonymous October 19, 2011
kalu mcm tu..bestnya malaysia ni kan..
amy syifa amy syifa October 19, 2011
nak mntak izin share dkt blog blh x?
Oda Lord Oda Lord October 19, 2011
kalo aq tolong je...bukan ke Islam patut tolong sesama manusia???
Najihah Yusof Najihah Yusof October 19, 2011
Subhanallah. umat manusia akhir zaman nih ...
Zana Zana October 19, 2011
Ouhhh camm tuu baru tau .
Zulfikar Hazri Zulfikar Hazri October 19, 2011
bila manusia dah hilang sifat insan...
Iffah Afeefah Iffah Afeefah October 19, 2011
Percaye je

sbb skp pntgkn diri dorg
sarah hanafiah sarah hanafiah October 19, 2011
Ya Allah .kejam nak mati .dah yg p langgar tu apesal ?dah buta ke ?esh3
Fiza Nordin Fiza Nordin October 19, 2011
semalam dgr berite pun kate gitu...ayoooo mmg tiada nilai moral warga china ni....
patutlah dlm video, klu x silap ade sorang makcik (pegang kotak ke hape) angkat budak tu tp letakkan ke tepi je...bukan nak hantar spital atau jerit2 mintak tolong ke....
nuhara nuhara October 19, 2011
nauzubillah mcm tue......plak
klu hara xsggup nak biarkan
farah hanim farah hanim October 19, 2011
ish
troknye
negara ape gitu
xder perikemanusiaan
kalau da kene btg hidg sndri
bru tahu cmne rasa la
AnonymousAnonymous October 19, 2011
ni undang undang karma .. contoh--> hari ni diorang yg kene ... esok2 kite ... n akan datang yg lain pulak ... sampai xda sorang pon yg buat jahat . tapi mna letaknya nilai nilai murni nyerrr ?? ==' aku pn x taw lerr... huehue
maszull maszull October 19, 2011
assalamualaikum....mcm tu plak mmg negara yg x prihatin kn..patutla x ada org yg nak tolong kalau ada peraturan yg mcm tu....

kira kita kat Malaysia ni sebuah negara yg begitu sempurnakn...:)negara yg prihatin pada rakyat semua...:)
hira hira October 19, 2011
tak berperikemanusiaan betul >.<
Sakit Hati... Sakit Hati... October 19, 2011
aku dengar pon cmtu gak..
kalo ade orang kne musibah kat china..
kita tak boleh tolong..
nerara sje maju..tapi rohani langsung xde
Haramain Haramain October 19, 2011
Sini pun sama, bayi yg masih kemerah2an dibuang macam sampah siap kelar lagi!
idahbudin idahbudin October 19, 2011
apa pya undang2 lah.... kena kat batang hidung sendiri baru tau!
kot ye pun do something without touch the baby ke.. whatsoeverlah, ntahlah!- dulu angan2 nak pi sana- skrg tdk lagi.......
AnonymousAnonymous October 19, 2011
Alamak, ramai yg dah hijrah ke sini
AnonymousAnonymous October 19, 2011
Xmo p china lah.....nti papa jadi xde org tlg plak.....eeee benci
Andimazlan Andimazlan October 19, 2011
sila jangan tolong..nak tolong pon boleh tapi kena la tanggung risiko..

Ini apa punya nasihat ni encik penulis? Tak kisahla ko nak kena saman ka nak kena tanggung semua kos ka. Eh ko sampai hati tengok budak kena langgar eh dan biarkan dia mati???
Mentaliti!! Lebih kejam dari Israel!! Avoid this blog!! Shame!!
Andimazlan Andimazlan October 19, 2011
Hei. You have to approve my previous comment and let it visible to others!!
AnonymousAnonymous October 19, 2011
ya Allah xtaw lah org skrg jadi pa..bdk 2 baru 2thn,x 1 org pn sggup tlg..kenapalah bah kalu kena tggung kos perubatan nya...ni d mysia plak kes kelar anak, bunuh bayi mcm2 lah...
Famili Ceria Famili Ceria October 20, 2011
@Andimazlan
sabar...aku cuma tulis kenyataan undang2 di negeri china....
AnonymousAnonymous October 20, 2011
ha...mmg pon...dorg bkn ta nak tlg..tp dorg tkot kbaikan dorg yg tlg tu mjadi kburukan pd diri dorg....so pk2 kn lah
helmi zul helmi zul October 20, 2011
Andimazlan:penulis bukanlah kejam sampai mengajar kita supaya jgn tolong...dia menggambarkan situasi org kt sana y leh dikatakan better x yah tolong kalo x nk menyusahkan diri...last skali baca tulisan penulis y kata better kita tolongla...:)
AnonymousAnonymous October 20, 2011
@Andimazlan Kalau kau rasa tk faham apa yang dimaksudkan dengan ayat penulis tu, tolong jangan menyalak. Boleh? FYG.
AnonymousAnonymous October 20, 2011
Andimazlan engkau x faham ape yg ko baca ehh?? Kesian..sila baca lagi
far_east far_east October 20, 2011
betul tue ada dengar jugak orang cakap undang2 di China pelik sikit...tapi kesian pulak tengok budak tue tak der sapa tolong..
Nurul Hazwani Nurul Hazwani October 20, 2011
owh.. ni la reason y people kt sane juz tgok je n not do sumting.. 1st tgok vid 2 rase kesian sgt kt bdk 2,xd sape nk bantu,sgt kejam.. ape punye undang2 la cmto..
zalihazainal zalihazainal October 24, 2011
aku rasa ni alh negara yg x bertamadun, knp lah manusia berpikiran mcm 2, kalau kat malaysia x lah mcm 2, nasib baik lah malaysia x mcm 2 kan ... pi knp makcik yg tolong budak 2 kena tuduh...
Nalisa Syahira Nalisa Syahira October 24, 2011
sadis gila kalau undang undang kat malaysia pun mcm ni jga nanti . harap harap tak lah .

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.