Menarik!! Cara Untuk Tahu Handset Kita Original Ke Tak



Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
  1. Taip *#06#
  2. Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.
02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

p/s:sebelum ni memang tercari-cari jugak macam mana nak tahu ori ke tak..akhirnya jumpa jugak...aku check h/p sony aku alhamdulillah 00 bermakna ori..


SUMBER

{ 9 comments.. read them below or add one }

man_punjunk@yahoo.com.myman_punjunk@yahoo.com.my October 10, 2011
tq.....good info friends
AnonymousAnonymous October 10, 2011
IMEI number can be change easily. so dont be so sure that your phone is original. :)
Famili Ceria Famili Ceria October 10, 2011
@Anonymous
aik..macam ni pulak..abis tu..memang boleh kena tipu la...ni yang sedeh ni
Anarm Anarm October 10, 2011
ramai ckp info ni tipu.. just 4 fun..
taoslayerz taoslayerz October 10, 2011
terbaek lah..jangan sampai jumpe cam ayam sudah..hehe
AnonymousAnonymous October 11, 2011
asl aku buat die asik network problem??aku pakai sony yg cikai2 je
AnonymousAnonymous April 20, 2012
alah sy nk sony naek 05... apa plak tu..?
35188005...?? camana plak yg cam ni..?
sha sha May 06, 2012
sme la naik 05 cmne plak?

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.