am menunjukkan tepat jam 12 tengah malam. Tetapi , hatiku membuak-buak untuk terus menulis entri.Entri kali ini tentang fungsi bawang.Mungkin kita tidak pernah tahu bahawa bawang merah yang kita selalu gunakan sebagai bahan mentah dalam masakan mempunyai banyak khasiat untuk tujuan kesihatan manusia.
Antara khasiat tersebut adalah seperti vitamin C, potassium, serat, asid folik, kalsium, zat besi, dan juga protein. Menerusi beberapa penyelidikan yang telah dijalankan oleh saintis, bawang merah juga dikatakan mampu megurangkan risiko penyakit kanser, jantung, kencing manis, dan juga sebagai agen anti bakteria.
Peningkatan kandungan phenolic dalam badan akan berlaku bertujuan untuk menghindar dan membunuh sel kanser. Dan apa yang paling menarik, pengambilannya dapat membantu otak berfungsi dengan baik dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit nyanyuk a.k.a Alzheimer.
p/s: lepas nie rajin2 la makan bawang merah