Fungsi kesihatan pada bawang merah

J
am menunjukkan tepat jam 12 tengah malam. Tetapi , hatiku membuak-buak untuk terus menulis entri.Entri kali ini tentang fungsi bawang.Mungkin kita tidak pernah tahu bahawa bawang merah yang kita selalu gunakan sebagai bahan mentah dalam masakan mempunyai banyak khasiat untuk tujuan kesihatan manusia.
      Antara khasiat tersebut adalah seperti  vitamin C, potassium, serat, asid folik, kalsium, zat besi, dan juga protein. Menerusi beberapa penyelidikan yang telah dijalankan oleh saintis, bawang merah juga dikatakan mampu megurangkan risiko penyakit kanser, jantung, kencing manis, dan juga sebagai agen anti bakteria.
     Peningkatan kandungan phenolic dalam badan akan berlaku bertujuan untuk menghindar dan membunuh sel kanser. Dan apa yang paling menarik, pengambilannya dapat membantu otak berfungsi dengan baik dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit nyanyuk a.k.a Alzheimer.


p/s: lepas nie rajin2 la makan bawang merah

2 comments.. read them below or add one

mushroom mushroom May 18, 2011
tapi bawang kadang2 tak sedap.. bluwek huhu
hyhhh hyhhh May 18, 2011
kdang2 saja yg x sedap...tp slalunya sedap...kan2??

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.