Marjerin...Mentega...Plastik??

Manakah yang paling kita suka makan marjerin atau mentega? Kalau mak tentulah mentega....tapi lebih menggunakan marjerin berbanding mentega kerana marjerin dihasilkan daripada lemak tumbuhan, kandungannya kurang kolestrol berbanding mentega yg dihasilkan daripada lemak haiwan...ni fakta yg dipelajari di sekolah.
Gambar dari Cendana Kasih

Rasa mentega lebih sedap kerana mengandungi susu. Makanan yang dihasilkan daripada mentega lebih sedap, contohnya bila menjelang raya, kuih di pasaran yg mengandungi mentega lebih laris walaupun harganya lebih mahal.

Daripada apa yang mak baca di satu blog, dikatakan marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Ramai pelabur melabur dalam industri menghasilkan makanan haiwan ini tetapi apabila ia sebaliknya menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur tadi mahukan wang mereka semula, lalu pembuat tadi mencari jalan apa yang patut dilakukan dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.

Marjerin adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Hasilnya suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

Apakah perbezaan antara marjerin dan mentega?

Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya berbanding marjerin. Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut info yang dikeluarkan oleh Kajian Perubatan Harvard.

Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!

Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.

B
ercakap tentang marjerin, rupanya ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans dan meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan yang paling membimbangkan, dari sudut sains marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan kita kena mengelak dari memakan marjerin  dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).

C
uba lakukan ujikaji ini:

Dedahkan
satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari perhatikan, adakah:

i. Serangga terutamanya
lalat , paling khusus lalat buah akan datang menghurung ? (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada kita jika ia tidak menghurung!)

ii. ianya membusuk atau bertukar baunya ?


Semua perkara di atas, TIDAK BERLAKU APA-APA!
kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik.
Cuba ambil bahai(beg plastik) leburkan dan sapukan ia ke atas roti. TAK SELERA!
Cuba ambil soft marjerin dan sapukan ke atas roti...SEDAAAAP!
Jumpa lagi...




{ 8 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous February 14, 2012
oooo...macam 2 ...thanks 4 sharing info ..:)
ZWAN SABRI ZWAN SABRI February 14, 2012
eksperimen yg bagus.. btw, sedap woo kalau makan roti sapi mentega sambil tabur gula.. yummy! :)
amy syifa amy syifa February 14, 2012
owhh..margerin and mentega x sama ek? baru tauu.. *buta dapur*
maszull maszull February 15, 2012
assalamualaikum depalma...mekacih info yg menarik sekali...:)
AnonymousAnonymous February 15, 2012
Ini biasa baca dah dulu.
Ini adalah sebahagian kempen penanam kacang soya (US)menentang Industri kelapa sawit.
AnonymousAnonymous February 17, 2012
Aku bertahun dok malaysia makan marjerin dari kelapa sawit. sihat je. tak gemuk. Duduk new zealand 3 tahun makan butter(mentega) naik 20 kg...All of this nonsene..kempen antiminyak kelapa sawit.. kat new zealand minyak kelapa sawit tak dibenarkan dijual kerana deforestation kononnya mengancam kehidupan orang hutan ...i missed margerine planta (palm oil) makan nasi panas campur kicap + telur goreng... Anyway do some some research bcoz people have background science nanti gelak baca artikel ni.. luv malaysia..luv palm oil
AnonymousAnonymous February 19, 2012
saya dah baca artikel sebegini lama dah... sebenarnya ia ada tujuan lain... jangan mudah terpengaruh...

yang terbaik ialah bersederhana... susu ke, marjerin ke, mentega ke, kalau berlebihan pasti akan memberi mudharat... sedangkan air putih pun kalau berlebihan boleh memberikan mudharat sehingga kematian

wallahua'lam
jebengotai jebengotai March 02, 2012
minyak kelapa sawit penah dibandingkandengan minyak zaitun..mengikut kajian khasiat nya sama..jika terlebih guna..kedua2 bahan ni akan menyebabkan sakit jantung..

begitu juga dgn marjerin..byk pihak di luar malaysia yang membuat kajian mengatakan marjerin berbahaya kerana mereka ade agenda tersembunyi..kene bersederhana..pasti hidup sihat..

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.