Kesian, Budak 13 Dan 10 Tahun Kena Bedah Mata

Mangsa simbah asid bedah mata

Shafiq Aiman selepas selamat menjalani pembedahan mata di HKL, Kuala Lumpur, semalam.
KUALA LUMPUR – Dua beradik yang mengalami kecederaan parah selepas menjadi mangsa simbahan asid oleh seorang lelaki di Felda Ketumbar Jengka 9, Maran pada 19 Julai lalu selamat menjalani pembedahan mata di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini semalam. Kedua-dua beradik itu, Shafiq Haikal Mat Safar Zaidi, 13, dan Shafiq Aiman, 10, menjalani pembedahan tersebut yang bermula pada pukul 9 pagi dan memakan masa selama tujuh jam.

Ibu kepada dua beradik itu, Norhashimah Julaili Mansur, 44, memberitahu, tujuan pembedahan tersebut bagi membolehkan mata kedua-dua anaknya dapat dipejam secara normal.

“Sebelum dibedah, mereka tidak boleh memejam mata kerana kelopak mata mereka mengalami kerosakan.

“Jadi, melalui pembedahan tersebut, doktor ambil kulit pada bahagian belakang cuping telinga untuk dijadikan kelopak mata baharu bagi memudahkan mata mereka ditutup dan dibuka,” jelasnya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dalam kejadian pada 19 Julai lalu, dua beradik itu mengalami kecederaan parah apabila disimbah cuka getah oleh seorang pekerja ladang yang juga jiran mangsa ketika dalam perjalanan ke rumah kawan mereka di Felda Ketumbar Jengka 9, Maran, Pahang.

p/s:ramai orang marah suka simbah asid sekarang nie..  

 Sumber:Kosmo

1 comment... add one now

ZWAN SABRI ZWAN SABRI October 22, 2011
Ayooo.. kesiannya.. semoga lepas ni depa dapat hidup macam orang normal.. InsyaAllah..Amin!

MySuaraBlog: Contest Daniel Adie : SISPA

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.