Faktor Kegagalan Pelajar Universiti



Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah mahasiswa/i bila dia tidak lulus ujian,

Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat…

Tahukah anda, setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!








Hari Minggu

52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum

Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.


Cuti Semester
Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari.

Baki tinggal 223.

Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat

Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain

Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Makan

Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak

Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit

Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam

Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam.

Baki tinggal 21 hari.

Refreshing

Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.


Surfing Internet
Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau paling tidak pun layan blog isuhangat . Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun.

Jadi baki tinggal 1 hari.


Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar!

{ 13 comments.. read them below or add one }

Dunia CMRatu Dunia CMRatu August 18, 2011
memang terbaik la pengiraan ni.. tak pernah terfikir pula... :)
Hadablogspotlive Hadablogspotlive August 19, 2011
cikgu selalu pesan mcm ni utk bangkit smgt...huhuhu
Zul Fattah Zul Fattah August 19, 2011
patut r aku selalu fail..haha..
nk copy eh,.. boleh?
ABC ABC August 19, 2011
sangat kreatif...^_^
Lan Kulaan Lan Kulaan August 20, 2011
macam alasan je..betul tak kawan2? kalau pandai bahagi masa dari sehari ke sehari tentu boleh..
Lan Kulaan Lan Kulaan August 20, 2011
takkan takde masa belajar? habis, macam mana nak berjaya?
mail_killer mail_killer October 03, 2011
haha .xkan masa beribadat pn punca kegagalan mahasiswa/i .lol .sekadar beritahu ja .jangan marah .peace :)
AnonymousAnonymous October 04, 2011
masa hari minggu dan hari cuti umum pon belajar jugak la..jadi still ada masa untuk mahasiswa belajar
Amira Anorah Amira Anorah October 07, 2011
mcm mne budak tak fail manage mse plak?
AnonymousAnonymous August 19, 2013
sbenarnya pengiraannya banyak yang bertindih masanya

Anda sangat dialu-alukan untuk komen di blog ini.