Showing posts with label cara didik anak dengan betul. Show all posts
Showing posts with label cara didik anak dengan betul. Show all posts

Cara Orang Jepun Didik Anak Kecil

on Thursday, December 6, 2012



1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat dia sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik,dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah....Boleh gak practisekan kat husband ke, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam situation.

2. Start guna flashcards untuk ajar anak. bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb....guna juga english selain melayu

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpecuba lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi. ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan

4. Jgn marah-marah atau tengking anak sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat dieorang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa kita pun bukan tak biasa merapu

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam.. bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu.ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan.
Tag : , ,
 
© dePalma SP | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO