.

Archive Pages Design$type=blogging$count=7

.

Cara Orang Jepun Didik Anak Kecil



1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat dia sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik,dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah....Boleh gak practisekan kat husband ke, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam situation.

2. Start guna flashcards untuk ajar anak. bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb....guna juga english selain melayu

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpecuba lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi. ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan

4. Jgn marah-marah atau tengking anak sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat dieorang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa kita pun bukan tak biasa merapu

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam.. bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu.ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan.

COMMENTS

BLOGGER: 2
Loading...
Name

#savegaza aduan advertorial Agama anime Articles artis Astro automotif axia Bajet 2015 Bantuan barangan muslimah Ben Ashaari Berita biasiswa blog bloglist buah kurma Cerita contest Doa Dota 2 drama melayu E-Sukan education Ekonomi ferrari gadget gambar geografi giveaway GST GTR R35 haiwan halal dan haram hiburan Hina Rasulullah honda iklan iklan raya informasi instagram Isu Semasa jadual kartun menghina kedah kemalangan kemalangan ngeri kesihatan kisah sedih koleksi petua kontes kreatif kucing lawak live Luar Negara majalah Makanan MH17 MH370 myvi Najib Razak nora danish nuffnang OST pelajaran pelik Perdana Perkembangan Gaza perodua pertandingan produk Proton PT3 PTPTN rakyat palestin cedera Resepi review segmen sejarah seni SEO Sinopsis sms pantun hari raya software Story sukan teka-teki teknologi tips tutorial video viral WW
false
ltr
item
dePalmaSP: Cara Orang Jepun Didik Anak Kecil
Cara Orang Jepun Didik Anak Kecil
http://2.bp.blogspot.com/-dJjjCI6sWIs/UMC4CAW4yzI/AAAAAAAABCg/zdR_HtrSEKg/s1600/baby-baca.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-dJjjCI6sWIs/UMC4CAW4yzI/AAAAAAAABCg/zdR_HtrSEKg/s72-c/baby-baca.jpg
dePalmaSP
http://depalma-sp.blogspot.com/2012/12/cara-orang-jepun-didik-anak-kecil.html
http://depalma-sp.blogspot.com/
http://depalma-sp.blogspot.com/
http://depalma-sp.blogspot.com/2012/12/cara-orang-jepun-didik-anak-kecil.html
true
8165332860362019814
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow KANDUNGAN DALAM NI DIRAHSIAKAN Tolong LIKE/TWEET Untuk Buka